^Vissza
  
  
  
Get Adobe Flash player

Múltidéző

Bölcsőde Ráckevén

 

„ A legszebb női hivatás a gondozónői munka,hisz éveken, évtizedeken át, hittel, szeretettel, nagy türelemmel és szakmai felkészültséggelgondozzák – nevelik a kisgyermekeket.”

                                      Dr.Kardos Andor

A ráckevei bölcsődék 1952-1955-ig idénybölcsődeként működött, mert a mezőgazdaságban dolgoztak főként a környékbeli nők. Majd 1955-közepén kérték fel Tamás Antalné- Piroskanénit az állandó bölcsőde megszervezésére (aki előtte csecsemőotthonban dolgozott Pesten).

Ez helyileg a Molnár utca 20 szám alatti családi ház jellegű épületbe volt.

Két csoportszobával, konyhával, mosókonyhával rendelkezett, és 20 gyermeket gondoztak. De egyre nagyobb igény volt még férőhelyre.1972-ben kezdték építeni, típusterv alapján a bölcsődét, és 1973 őszén adták át a 40 férőhelyes modern épületet. A Molnár utcaiban a szobatiszta nagyokat, év veszteseket gondozták.

Akkor még  csecsemőből, tipegőbe, nagy csoportba  és a Molnár utcai csoportba kerültek a gyerekek a gondozónő nélkül . A két  bölcsődébe 110 -120  gyermeket 32 dolgozó látott. Akkortól már saját gondozónőrendszer lett bevezetve  1990-ben már kevesebb gyermek volt. 1990 őszén megszűnt a Molnár utcai bölcsőde.1994.év végén bejelentette a fenntartó,hogy megszünteti a bölcsődét. Akkor segített a Szakszervezet megtartani legalább a bölcsőde egyik egységét.A másik egységre próbáltunk olyan tevékenységet találni, hogy a dolgozókat ne keljen elküldeni. Meg is szerveztük az idősek napközi otthonát. Egy minimális beszerzés és átalakítás kellett volna de, az Önkormányzat úgy döntött az Ady Endrei úti óvodát költözteti oda. 10 dolgozó látta el a 30 gyereket.

2003. évben már minden konferencia arról szólt, hogy az unió támogatja a bölcsőde bővítéseket.

2004 őszén értesítették az önkormányzatot, hogy nyert a pályázat csak nincs pénz. 2006 decemberébe  költöztünk át a Dömsödi úti óvodába,míg a bölcsődét építették. 2008.április 1-én megnyitotta kapuit a kibővített és felújított bölcsőde.

 Ennyi dióhéjban a ráckevei bölcsőde története.

Copyright © 2013. Gólyafészek Bölcsőde Rights Reserved.